Honing: veel gestelde vragen

Waarom kristalliseert mijn honing?

Elke soort honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de natuurlijke suikers in honing. Dit heeft echter niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid.

Terug vloeibaar maken: de honingpot even 15 minuten “au bain-marie” opwarmen tot maximaal 40°C. Doe dit nooit in de microgolfoven om te vermijden dat er belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren verloren gaan.

Mijn honing is te hard, hoe krijg ik hem smeerbaar?

Bewaar je bokaal op kamertemperatuur, eventueel wat warmer (max 25°C).

Hoe kan ik honing het best bewaren?

Eigenlijk bederft honing niet. Wel kleurt honing in de loop van het jaar donkerder. De officiële, wettelijk bepaalde houdbaarheidsdatum voor honing is vastgesteld op 2 jaar. Een goed afgesloten pot kan echter jarenlang bewaard worden, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Waarom is het beter dat ik de honing niet verwarm?

Als je honing opwarmt dan maak je het enzym glucose-oxidase kapot. Dankzij dit enzym ontstaat er waterstofperoxide dat een antibacteriëel effect heeft.

Er komt een bruine vloeibare laag op mijn (vaste) honing?

Na verloop van tijd gaat een vaste honing “afsmelten”. Dit wil zeggen dat de toplaag vloeibaar is geworden en donkerder kleurt. Om dit zo lang mogelijk te vermijden kan je de pot best bewaren rond 14°C. Deze vloeibare laag verdwijnt door de honing te roeren. De honing is nog perfect eetbaar.

Wat is het witte laagje schuim bovenin de pot met vloeibare honing?

Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten normaal opgesloten in de honing en komen na enige tijd bovendrijven. Even goed roeren en de honing is weer glad!

Ik zie witte schuimvormige vlekken (ijsbloemvorming) aan de wand van de pot, wat is dit?

De oorzaak is de kristallisatie van de glucose rond de luchtbellen in de honing. Wellicht bewaar je de honing op een te koude plaats. Bewaar de pot in een warme kamer en de witte vlekken zullen vanzelf verdwijnen.

Waarom mogen baby’s tot hun eerste levensjaar geen honing eten?

Honing is een product dat niet wordt gepasteuriseerd omdat hierdoor de natuurlijke samenstelling wordt aangetast. In zeldzame gevallen kunnen daardoor in honing sporen van botulisme voorkomen. In het lichaam van kinderen vanaf één jaar en volwassenen worden deze sporen effectief geneutraliseerd, maar erg jonge kinderen hebben tegen deze bacteriën nog geen weerstand opgebouwd. De door ons aangeboden honing wordt steekproefsgewijs onderzocht op botulisme, maar ons advies luidt om uit voorzorg geen honing te geven aan kinderen jonger dan één jaar.

Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing?

Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer. Het glucosegehalte bepaalt de vloeibaarheid of de vastheid van iedere soort honing. Het verschil tussen vaste en vloeibare honing is vooral van belang in het gebruik (vb. in drank of boterham), hoewel ook de smaak en kleur verschillen.

Bron